Bijbelse hoogtepunten van het British Museum

Introductie in bijbelse geschiedenis, voor Jehovah’s Getuigen en vrienden.

Deze tour werd telkens door een van onze gidsen voor een groep van 150-500 deelnemers per keer gegeven. Omdat nu Corona verdwenen is de interesse voor onze tours is afgenomen hebben we hem nu opgenomen en is hij hier te bekijken.

Klik hier om de video te downloaden.

Of bekijk de hele tour hier:

Een deel van de fun van al onze tours is dat we je de kans geven om voor en na een tour (en ook even in de pauze) met andere broeders en zusters contact te leggen. Al heel wat personen die elkaar decennia niet gezien hebben, zijn door onze tours weer met elkaar in contact gekomen 😃.

Onze gidsen loggen zelf ook in voordat de tour begint om de gesprekken te modereren, en irritante geluiden te ‘muten’. Je hebt bij ons dus geen door elkaar heen schreeuwende mensen terwijl er 2 radio’s en 4 TV’s aan staan. Al onze tours zijn dus zo gezellig als een kringvergadering, maar dan vanaf de bank ☺️

Deze tour speelt zich grotendeels in de wonderlijke collectie van het British Museum af, maar ook een beetje in de straten van Londen en in de British Library.

Na een korte kennismaking met de vroege geschiedenis van openbare museum in Groot-Brittannië (iets met een Schot/Ier die ook de warme chocolademelk uitvond) duiken we het British Museum in. 

We zouden alleen al in het BM dagen kunnen vertellen over alle geloof versterkende vondsten die hier tentoongesteld staan…  Maar om het voor iedereen toegankelijk te maken proberen onze gidsen deze hele tour binnen de 2 uur te houden. In het midden van de tour zit ook een korte pauze. 

In deze tour gaan we langs alle Bijbelse wereldmachten, of 8 “koningen”.

De steen van Rosetta

We beginnen in Egypte en bekijken daar bewijzen voor hoe we weten dat het Bijbelboek Genesis inderdaad geschreven is door Mozes rond het jaar 1513 V.C. en niet zoals door bijbelcritici soms word beweerd, in de 7e of 6e eeuw voor Christus in Babylonische ballingschap.

Shamshi-Adad de 5e brengt hier eer aan 5 Assyrische goden. We zien ook een vóór-Christelijk voorbeeld van het kruis symbool in beeld. Zijn zoon, Adad-Nirari de 3e is mogelijk degene die de profeet Jona op bezoek kreeg.

De Assyriërs zijn de grote boze noorderburen van de Israëlieten en proberen zowel het Noordelijke 10 stammenrijk Israel als het zuidelijke 2 stammenrijk Juda te veroveren. Hier zijn bijvoorbeeld bij de ruïnes van de stad Lachis sporen van gevonden. Hoe laten deze sporen, en de afwezigheid daarvan rond Jeruzalem zien dat de profetie van Jesaja uit 2 Koningen 19:32 zijn uitgekomen?

Deze kleitablet bevat een versie van het verslag van de Vloed van Noach, Athrahasis genoemd in het Babylonisch (Akkadisch).

Het oude Babylonië heeft als ‘wereldmacht’ eigenlijk maar heel kort bestaan, maar heeft eerst als de oude Sumerische beschaving in de tijd van Abraham en Sarah, en daarna als het Neo-Babylonische rijk onder de Chaldeeërs Nabopolassar en Nebukadnezar || veel invloed op aanbidders van Jehovah gehad. Hoe zou het voor Abram en Sarai zijn geweest om de havenstad in Ur te wonen? Wat laten ze achter wanneer ze vertrekken? Welke vondsten uit de tijd van ± 617 V.C. bewijzen dat de naam יהוה in het dagelijkse leven bij de Joden algemeen gebruikt werd?

Daniël werkte op hoge leeftijd in het paleis van Darius | en zal mogelijk dagelijks langs dit reliëf gelopen hebben.

De Meden en Perzen onder Cyrus en Darius krijgen in de Bijbel een goede naam omdat ze erg welwillend en vrijgevig zijn voor de Joden. Is de Cyrus cylinder inderdaad een oud voorbeeld van een universele verklaring van de rechten van de mens? Of zit er ook een duistere kant aan? Welke uitdagingen heeft koningin Esther gehad aan het Perzische hof? Welke bewijzen zijn we dat Jehovah’s aardse deel van de organisatie in onze tijd ook in hoge kwaliteit onderwijs materiaal voorziet?

Alexander de grote

We bespreken kort het conflict tussen de Perzen en de Grieken, ja zelfs het dorpje Marathon komt even langs.  Een wonderbaarlijke profetie (zie hoofdstuk 8 van het bijbelboek Daniel) over de opkomst en val van Alexander de Grote en hoe zijn rijk verdeeld wordt onder uiteindelijk 4 generaals komt aan bod. Wat leren wij van de Griekse ijver voor hun Goden? Hoe moeten wij ons nu als aanbidders van Jehovah gedragen?

Delen van de uitrusting van een Romeinse soldaat.

Onze eerste eeuwse geloofsgenoten Rome kregen met dezelfde uitdagingen te maken als wij nu. Om zich te beschermen moeten ze de “volledige wapenrusting van het geloof aan doen”. In de eerste paar eeuwen van onze jaartelling worden enkele prachtige bijbels gemaakt die nu bekend staan als de codex Sinaiticus (350) en de codex Vaticanus (450) welke we even in de British Library gaan bekijken. 

John 21:1-21:25. Codex Sinaiticus, Eastern Mediterranean, mid-4th century
Zie maar eens een Bijbelgedeelte te vinden in deze Codex Sinaiticus als de versnummers en zelfs hoofdstukken nog niet zijn uitgevonden.

Als laatste staan we in de staten van Londen in het Verenigde Koninkrijk zelf even still bij de Royal Albert Hall waar in 1926 op een speciaal congres de satanische oorsprong van de Volkenbond werd uitgelegd. In  1942, dus tijdens de tweede wereldoorlog, werd in de Verenigde Status in Ohio door Knorr een lezing gehouden waarin werd uitgelegd dat de opgeheven Volkenbond weer terug zou komen. Dit wisten onze geloofsgenoten al op basis van profetieën in Openbaring, en het gebeurde dan ook onder de nieuwe naam Verenigde Naties in 1945.

Wil je ter voorbereiding van deze tour jezelf goed inlezen op de onderwerpen die we gaan bespreken? Dan raden we je aan deze lijst artikelen van jw.org door te nemen.

Het kan leuk zijn om zelf (of je kinderen) het werkblad dat bij deze tour hoort in te (laten) vullen tijdens de tour. Op die manier kun je wellicht nog meer onthouden. Download het werkblad hier.

Het werkblad bij de Bijbelse Hoogtepunten van het British Museum tour

Wil je voor minimaal 50 Zoom-connecties tegelijk boeken, zoals een vrienden groep of je hele gemeente? Dan kun je apart contact met me opnemen door te mailen aan booking@jwbijbel.tours.

Voor nog meer achtergrondinformatie verwezen we je ook nog naar deze boeken:

Advertentie

Eén opmerking over 'Bijbelse hoogtepunten van het British Museum'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s