Egypte

Introductie tot de Egyptische geschiedenis, voor Jehovah’s Getuigen en vrienden.

Deze tour wordt telkens door een van onze gidsen voor een groep van maximaal 200 deelnemers gegeven en je kunt de Zoom login codes niet hergebruiken. Wil je deze tour zelfs eens volgen? Geef je dan gratis hier op:

Een deel van de fun van al onze tours is dat we je de kans geven om voor en na een tour (en ook even in de pauze) met andere broeders en zusters contact te leggen. Al heel wat personen die elkaar decennia niet gezien hebben, zijn door onze tours weer met elkaar in contact gekomen 😃. 

Onze gidsen loggen zelf ook in voordat de tour begint om de gesprekken te modereren, en irritante geluiden te ‘muten’ . Al onze tours zijn dus zo gezellig als een kringvergadering, maar dan vanaf je eigen bank ☺️

Wat wordt er besproken in de Tour #1 Vondsten uit het oude Egypte versterken ons geloof in Jehovah?

Deze tour duurt ongeveer 2 uur (met 10 minuten pauze in het midden) en belicht geloof versterkende archeologische vondsten. Egypte is de eerste van de “8 koningen” waarover je hier meer kunt lezen: studie Wachttoren van 15 Juni 2012.

De Egyptische beschaving heeft min of meer ononderbroken bestaan vanaf de vroege geschiedenis van de mensheid vlak na de vloed, tot aan de tijd van de Arabische invasies van de 7e eeuw. Voor die tijd was Egypte al (soms tijdelijk) overheerst geweest door de Romeinen, de Grieken, de Babyloniërs, de Assyriërs, de Nubiërs en de Hyksos. Maar ook in die tijden van overheersing wisten de Egyptenaren vast te houden aan veel van hun eigen taal, cultuur en religie. 

We bekijken bewijzen die verstopt zitten in kleine details van het bijbelverslag, zoals dat Jozef zich schoor alvorens hij de farao bezocht. Hierdoor we weten dat het Bijbelboek Genesis inderdaad geschreven is door Mozes rond het jaar 1513 V.C. en niet zoals door bijbelcritici soms word beweerd, in de 7e of 6e eeuw voor Christus in Babylonische ballingschap.

Zijn er buiten de Bijbel bewijzen dat de Israëlieten slaven waren in Egypte? Die zijn er zeker. Ook kijken we naar hoe het geleerden geleidelijk lukte het Egyptische hiërogliefen schrift te ontcijferen. We kijken verder naar hoe vroege Kanaänieten of andere Semitisch spekende volken de schrijfkunst van de Egyptenaren afkeken, versimpelen en hier hun eigen vroege alphabet op baseerden. 

Ook vergelijken we verschillende Bijbelverslagen met wat de Egyptenaren er zelf over schreven.

Meer informatie is verder te vinden in deze artikelen die gratis op JW.ORG te lezen zijn:

Both rock chapels, Temple of Hathor, Serabit el-Khadim, South Sinai, Egypt. For Copyright check: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SerabitBothChapels.jpg

Sarabit al-Khadim is een locatie in het zuidwesten van het Sinaï-schiereiland waar in de oudheid op uitgebreide schaal naar turkoois gedolven werd, voornamelijk door de oude Egyptenaren. Volgens sommige onderzoekers heeft men hier de eerste pogingen gedaan om het alfabet te vormen. Zij vormen de oervormen van het proto-sinaïtische alfabet. Sporen in de grotten dateren tussen 1800 V.C. en 1500 V.C.

Wil je meedoen?

Je kunt je voor deze en andere tours opgeven via https://jwbijbel.tours/opgeven/

Advertentie