De Medië – Perzië tour

Gevaar uit het oosten, of beschermers van Gods volk?
Leeslijst
Wat bespreken we onder andere in deze tour?
Extra materiaal

Gevaar uit het oosten, of beschermers van Gods volk?

De Meden veroveren Ninivé in 632 V.C. (met hulp van Scythen, Cimmeriërs en Chaldeeën) en verdwijnen dan weer van onze radar. Dan, nog geen drie generaties later, in 537 V.C., zijn het deze Meden die de machtige stad Babylon veroveren. 

Maar de Meden zelf zijn ondergeschikt geraakt aan een volk waar tot op dat moment nog niemand van had gehoord: de Perzen

Wat is hun geschiedenis, hun invloed op God’s volk en hoe werden profetieën over hen vervuld in de loop van eeuwen?

Leeslijst

Om je voor te bereiden op deze tour raad ik aan om de volgende artikelen te lezen:

Okay dat had je zelf kunnen raden, hé? Maar had je ook kunnen raden dat deze artikelen relevant zijn voor het begrijpen van de Medisch/Perzische geschiedenis?

Ook de artikelenserie “Een boek waarop u kunt vertrouwen” heeft een mooi artikel over hen getiteld “Deel 4 Medië-Perzië in de Bijbelse geschiedenis“.

Ook het artikel “De Scythen — Een mysterieus volk uit het verleden” is erg de moeite waard.

Nog veel meer is te vinden in de index waarin een lijst met interessante verwijzen te lezen zijn: index over Perzië.

Wat bespreken we zoal in de Meden en Perzen tour?

Scene from Darius’ | palace, currently in the British Museum

De zeer vroege oorsprong van de Meden en Perzen is erg interessant omdat ze zo enorm lang “onder de radar blijven”. Ondanks dat de Meden korte tijd een enorm rijk weten te veroveren zijn er nog nooit geschriften van hen gevonden.

Dan, geheel onverwachts, lukt het een van de aan de Meden verwante stammen, de Perzen, om het Medische rijk over te nemen en nog veel verder uit te breiden. Dit is het moment dat ze de bijbelse geschiedenis betreden, wanneer de Meden en Perzen onder Cyrus en Darius in de Bijbel een goede naam krijgen omdat ze erg welwillend en vrijgevig zijn voor de Joden.

Is de Cyrus cylinder inderdaad een oud voorbeeld van een universele verklaring van de rechten van de mens? Of zit er ook een duistere kant aan?

Welke uitdagingen heeft koningin Esther gehad aan het Perzische hof? Welke bewijzen zijn we dat Jehovah’s aardse deel van de organisatie in onze tijd ook in hoge kwaliteit onderwijs materiaal voorziet?

Extra materiaal

Voor wie echt goed wilt opletten en meedoen heb ik een tijdbalk gemaakt van enkele van de belangrijkste gebeurtenissen die we bespreken in deze tour.

Advertentie